Programa de debats presentat i moderat per Josep Mª Martí. Cada debat gira al voltant d'un tema d'actualitat i aquest ho fa al voltant de la divisió territorial de l'any...

Loading...
Títol Programa de debats presentat i moderat per Josep Mª Martí. Cada debat gira al voltant d'un tema d'actualitat i aquest ho fa al voltant de la divisió territorial de l'any 1936 i l'actual debat sobre la seva eficàcia.
Data 19/11/76
Drets Centre de Lectura de Reus: condicions d'ús restringides. Fundació Privada Reddis: condicions restringides.
Títol alternatiu PLAÇA MAJOR.
Resum La divisió territorial de Catalunya de 1936 va definir per primer cop les comarques administratives i les regions o vegueries modernes de Catalunya. Quaranta anys després d'aprovar-se la divisió hi ha gent que dubta de la seva eficàcia i reivindica la seva aplicació. Destaquen les postures de CiU, que demanen aquesta divisió territorial, i la del PSC, que la posa en qüestió. Els convidats del programa, escollits per posar sobre la taula les opinions i veure com afectarien les divisions a la ciutat de Reus, tenim a Tomàs Barberà com a representant de la Unió de Botiguers, a Ignasi Carnisser, responsable de la política comarcal, a Jordi Escoda, el diputat del Parlament i regidor de l'Ajuntament de Reus i a Joaquim Margalef, economista, que ens dóna una perspectiva socioconòmica del tema a través d'una entrevista enregistrada, ja que no li és possible ser present. En termes generals, Escoda creu que el sistema funciona, igual que ho creu Barberà. Carnisser reclama alguns dels principis que es van establir l'any 1936 que perseguien una divisió econòmica i social per articular el país i destaca que hi ha d'haver una divisió administrativa per tal que cada nivell tingui el mateix nivell polític, sent representatiu del poble correponent. Escoltem una trucada telefònica de l'oient Josep Tost, que pregunta si no seria millor formar una comissió mixta dels diferents pobles que intervenen en una sola vegueria. La resta del debat opina sobre la situació actual i posa sobre la taula els problemes de la divisió territorial i proposa solucions, centrant-se en la ciutat de Reus.
Extensió 0h 33m 48s
Arxiu rr19761119DEB015
Origen RÀDIO REUS.
Nom de l'arxiu d'origen Debat PlMajor 1980 Divisió Territorial
Sèrie 101
Localitz. DEB
Observacions Arxiu de bona qualitat. Parada tècnica entre el minut 2:47 i el 2:49.
Personatges Josep Mª Martí. Tomàs Barberà. Ignasi Carnisser. Jordi Escoda. Joaquim Margalef.
Descriptors Divisió. Territorial. 1936. Catalunya. Comarques. Vegueries.
Llocs Reus.