Programa de debats presentat i moderat per Josep Mª Martí. Cada debat gira al voltant d'un tema d'actualitat i aquest ho fa al voltant de la decisió del Ple de...

Loading...
Títol Programa de debats presentat i moderat per Josep Mª Martí. Cada debat gira al voltant d'un tema d'actualitat i aquest ho fa al voltant de la decisió del Ple de dissoldre les Cambres Agràries.
Data 12/12/80
Drets Centre de Lectura de Reus: condicions d'ús restringides. Fundació Privada Reddis: condicions restringides.
Títol alternatiu PLAÇA MAJOR
Resum Josep Mª Martí informa: "El Ple del Parlament aprova una moció sobre la dissolució de les Cambres Agràries, és tema d'actualitat sobretot per la incidència que té en el món pagès. El projecte de la Generalitat és crear, com a substitut de les cambres, entitats professionals agràries". El debat sobre aquest tema es farà amb els següents convidats, tots parlamentaris de les contrades tarragonines: Jordi Escoda (diputat de CiU), Ramon Franc (diputat dels Centristes de Catalunya) i Josep Mª Roig (PSC), Matíes Vives (Partit Socialista Unificat de Catalunya). El debat comença donant el sí o el no a les cambres agràries. L'únic parlamentari que en dona suport és Ramon Franc. Vives diu no a les cambres agràries i no a cap organisme que representi filtres entre els sindicats pagesos i la conselleria d'agricultura, ramaderia i pesca de la Generalitat. Escoda també diu no a les cambres agràries, però, com a partit, afirma que tenen l'obligació de presentar una alternativa a les dissolucions i aquestes alternatives són les entitats professionals agràries. Roig també diu no per dos motius: interfereixen de ple en la institucionalització de Catalunya i deixen els sindicats al marge dins dels serveis agraris. Franc creu que no fan mal ni a les cooperatives ni als sindicats professionals i que no estan inventades ni pels franquistes ni són verticalistes. A partir d'aquests raonament, el debat es centra en tot el que comportaria si no hi fossin les cambres o què passaria si seguissin. Cada debatent dóna la seva opinió, però destaca la reticència de Vives a acceptar els arguments de Franc. Els altres debatens, tot i haver donat el no, parlen d'alternatives i possibilitats davant els pagesos i altres sindicats agrícoles.
Extensió 0h 33m 53s
Arxiu rr19801212DEB014
Origen RÀDIO REUS.
Nom de l'arxiu d'origen Debat PlMajor 121280
Sèrie 101
Localitz. DEB
Observacions Arxiu de bona qualitat.
Personatges Josep Mª Martí. Jordi Escoda. Ramon Franc. Josep Mª Roig. Matíes Vives.
Descriptors Dissolució. Cambres Agràries. Partits. Agricultura. Pagesia. Sindicats.
Llocs Reus.