Programa "Gent del Camp", descrit com el costumari popular català. El primer programa que presenta l'arxiu està dedicat als refranys catalans sobre la medicina popular. El segon programa es centra...

Loading...
Títol Programa "Gent del Camp", descrit com el costumari popular català. El primer programa que presenta l'arxiu està dedicat als refranys catalans sobre la medicina popular. El segon programa es centra en els refranys referents a les tradicions populars.
Data 12/05/80
Drets Centre de Lectura de Reus: condicions d'ús restringides. Fundació Privada Reddis: condicions restringides.
Títol alternatiu GENT DEL CAMP
Resum El programa descriu els refranys catalans com consells ingenus i de cap valor científic, però fills de l'experiència i la saviesa popular. Alguns dels refranys que podem escoltar a l'arxiu són: a la Ribera l'Ebre diuen que les arrels de canya bullides són diorètiques, que pels refredats es recomanen inhalacions de fulles d'eucaliptus, que la til·la és útil com a tranquil·litzant, que la pell de taronja evita els cucs, que el bullit d'ortigues cura les ferides, etc. Al Baix Camp, que les berrugues es curen amb suc d'albergínia, que si la tos et don neguit et prenguis eucaliptus ben bullit, que la menta la gana augmenta, que per la gola funciona la farigola o que pels mals del ronyó, l'oli d'oliva és el millor. S'expliquen refranys de molts municipis, però sobretot de les comarques del sud oest de Catalunya. Molts dels refranys funcionen com rimes que han passat de generació en generació. Relacionat amb la creença en la medicina popular, el program també explica la devoció religiosa d'alguns pobles oferint ofrenes als seus patrons per curar malalties de les seves famílies. El segon programa, al minut 12:57, parla de les tradicions populars dels municipis: les festes, les supersticions, els mites, les creences, les llegendes, etc. Destaca alguna tradició relacionada amb els ritus després de la mort dels ciutadans. El programa és innovador pel que fa a l'ús de la música i dels efectes sonors per il·lustrar algunes de les històries i anècdotes que s'expliquen.
Extensió 0h 30m 20s
Arxiu rr19800512PCU054
Origen RÀDIO REUS.
Nom de l'arxiu d'origen Gent del Camp 5 i 12580
Sèrie 113
Localitz. PCU
Observacions Arxiu de qualitat regular. L'arxiu conté dos edicions del programa, la del dia 5 i la del dia 12 de maig de l'any 1980. La primera edició s'acaba al minut 12:37 i la segona comença el minut 12:57.
Descriptors Refranys. Comarques. Camp. Popular. Refranyers. Medicina. Rimes. Catalunya. Tradició.
Llocs Reus.