Programa dedicat al debat sobre la implantació del tren d'Alta Velocitat AVE i al seu recorregut establert.

Loading...
Títol Programa dedicat al debat sobre la implantació del tren d'Alta Velocitat AVE i al seu recorregut establert.
Data 22/05/98
Drets Centre de Lectura de Reus: condicions d'ús restringides. Fundació Privada Reddis: condicions restringides.
Títol alternatiu REDACCIÓ OBERTA: LA TERTÚLIA.
Resum L'actualitat informa que pròximament s'uniran al Vendrell els representants de tots els col·lectius de les comarques de Catalunya que s'oposen al projecte o al traçat de la via de velocitat de l'AVE. Natàlia Borbonès informa sobre l'actualitat del procés d'implantació d'aquest tren d'alta velocitat. Escoltem Andreu Mayayo, alcalde de Montblanc (Conca de Barberà), explicant que el seu ajuntament posa a disposició dels ciutadans autobusos per anar a la manifestació en contra de l'ave. Diu que s'han d'explorar altres vies a l'AVE, com la millora de la xarxa ferroviària actual o la implantació de trens de velocitat no tan perjudicials amb el medi ambient. Afirma que el projecte és car i que agredeix el territori. Parlen del recorregut i els paràmetres que segueix la Generalitat per imposar el tren i afirma que la gent encara no és conscient del que significa la implantació d'un tren d'alta velocitat. Entrevista a l'alcalde de La Masó (Alt Camp), que explica que per últims canvis del Ministeri de foment l'AVE no els afectarà. Afirma que assistiran a la manifestació del Vendrell, perquè no creu que l'AVE sigui beneficiós pel camp de Tarragona. Entrevista al reponsable de política territorial de la permanent nacional del Sindicat Unió de Pagesos, Lluís Nomen, que creu que l'AVE pot afectar a infraestructures de camins i regs i pot comportar una considerable disminució de la superfície de les terres i el trocejament de les parceles. Escoltem Montse Jarava des de SER Tarragona per explicar-nos l'actualitat i reacció de Tarragona davant l'implantació de l'Ave. Escoltem el republicà i alcalde de la Secuita, Albert Pereira, que recorda que malgrat el benefici que pugui portar l'AVE a la Secuita comprèn que la resta del traçat provoca greus perjudicis per molts altres municipis. Afirma que cal buscar acords polítics per satisfer els diferents entorns col·lectius. El Baix Penedès és la zona més afectada pel projecte i amb més oposició. Escoltem l'entrevista a Marc Robert, de la plataforma contra l'AVE del Vendrell. Robert explica que el Vendrell és una zona molt afectada per tota la infraestructura. Escoltem l'alcalde de Reus, Josep Abelló, molt partidari de la implantació de l'AVE i del seu recorregut, tot i que el tren no passa per la seva ciutat. Abelló afirma que no entèn les protestes de molts alcaldes. Per últim, Enric Tricaz i Francesc Domènech es pregunten què és millor: el progrés o l'ecologisme? El debat queda obert.
Extensió 0h 29m 30s
Arxiu rr19980522INE020
Origen RÀDIO REUS.
Nom de l'arxiu d'origen ESPECIAL AVE 22598 RO
Sèrie 101
Localitz. INE
Observacions Arxiu de qualitat regular. L'àudio, en moltes ocasions, és superposicionat per àudio directe fora de micròfon que dificulta l'enteniment.
Personatges Francesc Domènech. Natàlia Borbonès. Andreu Mayayo. Marc Robert. Montse Jarava. Albert Pereira. Enric Tricaz. Lluís Nomen.
Descriptors AVE. Tren d'Alta Velocitat. Manifestació. Oposició. Ecologisme. Recorregut. Traç.
Llocs Reus.