Entrevista telefònica de Josep Baiges al periodista, guionista i escriptor Toni Orensanz, amb motiu de la publicació de la seva obra "Passió, Sang i Oblit" el novembre de l'any 2003.

Loading...
Títol Entrevista telefònica de Josep Baiges al periodista, guionista i escriptor Toni Orensanz, amb motiu de la publicació de la seva obra "Passió, Sang i Oblit" el novembre de l'any 2003.
Data 15/04/04
Drets Centre de Lectura de Reus: condicions d'ús restringides. Fundació Privada Reddis: condicions restringides.
Títol alternatiu VIURE REUS.
Resum Orensanz explica què va passar a Cabasés l'any 1891: "Va aparèixer mort un veí, àlies El Trist, i es van acabar detenint 3 persones del poble, que eren la seva dona amb el seu padastre i amant i amb el mosso de la família". Orensanz afirma que l'assassinat es va dur a terme per una qüestió passional i una qüestió econòmica. El que va cometre l'assassinat físicament va ser el mosso, mentre que l'autoria intel·lectual estava en el padastre i la dona, àlies La Guineu. L'escriptor explica que va desenvolupar tota la història investigant sobretot en els diaris de Reus, el quals portaven descripcions amb uns detalls espectaculars, ja que en aquella època els periodistes tenien molt d'accés a tots els esdeveniments que rodejaven els culpables. L'execució dels acusats va ser a Falset al cap de dos anys. Orensanz destaca que ja en aquella època es debatia l'actitut morbosa dels periodistes vers el cas i l'execució. Aquesta va ser una de les últimes execucions públiques que es fan. Destaca que la Creu Roja va sol·licitar l'indult dels condemnats per perdonar-los. Per Orensanz és molt important la figura del Botxí, Nicomedes Méndez, qui assegura que era un convençut de la seva professionalitat i un personatge d'allò més simpàtic i literari. Un periodista dels Circumstancias, explica Orensanz, va fer una notícia sobre el botxí. L'escriptor està una estona parlant de la vida i la personalitat del botxí i acaba parlant del Cabasés actual, on assegura que no es parla del crim, com si volguessin oblidar-ho. Per últim destaca que, en realitat, les històries que van quedar en els romanços de l'època i les llegendes han quedat més en la memòria que els fets reals en si.
Extensió 0h 23m 25s
Arxiu rr20040415ENT106
Origen RÀDIO REUS.
Nom de l'arxiu d'origen ENTREVISTA ORENSANZ
Sèrie 111
Localitz. ENT
Observacions Arxiu de bona qualitat.
Personatges Josep Baiges. Toni Orensanz.
Descriptors Crim. Cabasés. Execució. Falset. Passió, Sang i Oblit. La Guineu. El Trist. El Botxí.
Llocs Reus.