Entrevista a l'arxiver de l'Arxiu Municipal de Reus, Ezequiel Gort, amb motiu de la publicació del primer volum del recull i anàlisi dels pergamins històrics de la ciutat.

Loading...
Títol Entrevista a l'arxiver de l'Arxiu Municipal de Reus, Ezequiel Gort, amb motiu de la publicació del primer volum del recull i anàlisi dels pergamins històrics de la ciutat.
Data ca. Abril 2004
Drets Centre de Lectura de Reus: condicions d'ús restringides. Fundació Privada Reddis: condicions restringides.
Títol alternatiu VIURE REUS.
Resum S'ha presentat el primer volum dels catàlegs de l'arxiu municipal de Reus. Ezequiel Gort, arxiver municipal, explica que l'Arxiu conté 286 pergamins, entre els quals hi ha els primers documents que parlen de la ciutat de Reus (1297). El primer document data del 1020 i fa referència al comptat d'Osona, que correspon a l'actual pantà de Sau. El catàleg es titula "Sia de tots conegut…". El primer document que parla de Reus és de l'any 1154, però l'Arxiu no en té l'original, sinó una còpia de 1349. El primer document original que tenen que parla de Reus és del 1165. Aquest document és un contracte sobre una coplantació de vinya en la que el propietari d'unes terres dóna a un pagès una part de la terra perquè hi planti vinya a canvi de repartir-se els beneficis. Del segle XII i XIII gairebé tot és en llatí. El primer document que guarda l'Arxiu en català és del segle 1330, en pergamí, i és una reunió de veïns que discuteixen per on han de fer passar un camí. Els primers documents parlen de Reddis i de Reds, que és el nom original de Reus. El nom de Reus no apareix escrit en un document fins el 1260-70. Reddis o Reds és la llatinització de Reus. No és un treball d'investigació, sinó que és una catalogació dels documents fent-ne una lectura per treure'n les dades bàsiques i saber el què hi ha per posar-ho al catàleg. S'ha d'informar, explica Gort, no de la història de Reus, sinó de les dades que hi ha disponibles a l'Arxiu. Tot plegat facilita l'accés a la investigació, doncs. Parlen d'algunes descobertes curioses com que hi ha un document que parla de l'hospital de Reus quaranta anys abans del que crèiem que era la data de fundació o dades demogràfiques del segle XIV. El títol de l'obra prové del fet que molts pergamins començen amb aquesta frase. Van pensar que seria una frase representativa de tots els documents i que alhora reflectís l'objectiu de la creació del catàleg. Aquest catàleg és un primer volum que va des de l'any 1020 fins l'any 1350 perquè esperar a analitzar tots els pergamins tardaria mínim sis anys. S'ha decidit, doncs, publicar per capítols.


Sia de tots conegut… 1, 1020-1350 : catàleg dels pergamins de l'Arxiu Municipal de Reus
Extensió 0h 13m 43s
Arxiu rr200404DDENT097
Origen RÀDIO REUS.
Nom de l'arxiu d'origen ENTREVISTA GORT ARXIVER MUNICIPAL
Sèrie 111
Localitz. ENT
Observacions Arxiu de bona qualitat
Personatges Josep Baiges. Enric Tricaz. Ezequiel Gort.
Descriptors Sia de tots conegut. 1020-1350. Catàleg dels pergamins de l'Arxiu Municipal de Reus. Història. Reus. Pergamins. Arxiu.
Llocs Reus.