Cara a cara, presentat per Jordi Cartanyà i moderat per Gemma Torrents, sobre la cocapitalitat entre Tarragona i Reus dins el nou model de divisió territorial: les vegueries. Programa especial...

Loading...
Títol Cara a cara, presentat per Jordi Cartanyà i moderat per Gemma Torrents, sobre la cocapitalitat entre Tarragona i Reus dins el nou model de divisió territorial: les vegueries. Programa especial de l'any 2004.
Data 30/12/04
Drets Centre de Lectura de Reus: condicions d'ús restringides. Fundació Privada Reddis: condicions restringides.
Títol alternatiu PORTES AL CAMP
Resum Gemma Torrents presenta la intenció de la Generalitat de crear set vegueries per substituir les actuals diputacions. Cartanyà pregunta si aquestes vegueries modifiquerien les circumscripcions electorals. Torrents afirma que sí ho farien en les eleccions al Parlament de Catalunya i parla de circumscripció única, però encara no hi ha proves a efectes pràctics. El tema de les vegueries retorna la vella pugna entre Reus i Tarragona per la capitalitat de la futura vegueria que aplegaria el camp i es parla d'una cocapitalitat. Escoltem l'alcalde de Reus, Lluís Miquel Pérez, demanant la cocapitalitat, i l'alcalde de Tarragona, Joan Miquel Nadal, defensant que Reus no necessita aquesta capitalitat. També escoltem l'opinió del president de la Generalitat, Joan Maragall, opinant que tant Reus com Tarragona tindran el pes que han de tenir en aquesta nova divisió territorial. Comença el debat entre el tinent d'alcalde de l'ajuntament de Tarragona, Agustí Mallol, i el tinent d'alcalde de l'ajuntament de Reus, Eduard Ortiz. Ortiz planteja que tots (ciutats i pobles) han de poder participar en les decisions que afectin al territori, però Reus i Tarragona són les dues grans ciutats d'aquest territori. Mallol, en canvi, defensa que Tarragona sempre ha estat capital i ha de seguir-ho sent de manera inqüestionable i innegociable. Ortiz defensa que Reus només demana participació en les decisions que també l'afecten. Mallol s'aferra a la identitat històrica de Tarragona com a capital. Les posicions són clares i l'argument de cada regidor no canvia al llarg de tot el cara a cara, tractant tot tipus de temes relacionats amb la ciutadania, les eleccions, les necessitats del territori i, naturalment, de les vegueries.
Extensió 0h 46m 37s
Arxiu rr20041230INE017
Origen RÀDIO REUS.
Nom de l'arxiu d'origen Debat Cocapitalitat 3012
Sèrie 101
Localitz. INE
Observacions Arxiu de bona qualitat.
Personatges Jordi Cartanyà. Agustí Mallol. Eduard Ortiz. Marc Canto. Gemma Torrents.
Descriptors Vegueries. Cocapitalitat. Tarragona. Reus. Govern.
Llocs Reus.
Organismes Ajuntament de Tarragona. Ajuntament de Reus.