Debat conduït i moderat per Josep Mª Martí. El tema del debat envolta una notícia d'actualitat (1980): "La rebel·lió contra l'estatut jurídic de centres docents no universitaris, que és un...

Loading...
Títol Debat conduït i moderat per Josep Mª Martí. El tema del debat envolta una notícia d'actualitat (1980): "La rebel·lió contra l'estatut jurídic de centres docents no universitaris, que és un projecte de llei que pretén financiar l'ensenyament obligatori".
Data 30/01/80
Drets Centre de Lectura de Reus: condicions d'ús restringides. Fundació Privada Reddis: condicions restringides.
Títol alternatiu LA NIT ÉS RÀDIO: EL GRAN DEBAT
Resum El debat compta amb representants d'alguns dels sectors implicats en el projecte de llei: la mestre i representant del PSUC a Reus, MªTeresa Vallverdú; el professor de l'Institut Salvador Vila-seca de Reus, Joan Manel Ferré; els estudiants Agustí Baz de l'IES Vila-seca i Gabriel Ferré de l'IES Gaudí; Francesc Campoi regidor d'ensenyament i mestre; Jesús Hernández, mestre i representant del sindicat de secundària ASPEPC; i, des de Tarragona, Xavier Sabaté, representant del PSC a Tarragona. Parlen de les manifestacions, concentracions i vagues a nivell de Reus. Aquest 30 de gener hi ha hagut vaga i els instituts Vila-seca i Gaudí han aturat les classes. Hernández creu que les parades per vagues han estat poques. Valoració dels aspectes negatius de l'estatut. Vallverdú creu que l'estatut és un atemptat contra la llibertat dels centres i de l'ensenyament. Sabaté està d'acord amb Vallverdú i destaca la inconstitucionalitat del projecte. Els mestres que participen al debat rebaten els preceptes de l'estatut amb lleis de la constitució espanyola. Joan Manel Ferré parla de la necessitat d'un claustre i una directiva unida per treballar i no per manar o controlar, en contra del que diu l'estatut. També es recolza en lleis democràtiques sobre l'educació. Hernández creu que en l'estatut no es té en compte l'estudiant. Parlen sobre la participació de l'estudiant en les decisions dels centres segons l'antiga llei i segons el nou estatut. També comenten el paper dels diferents òrgans d'un centre i la seva funció com a òrgans consultius i el paper dels pares i la seva llibertat a escollir el centre on volen portar els seus fills. Hernández destaca el paper del director. Debaten sobre quins serien els centres més afectats per l'estatut: els públics o els privats. Destaca l'opinió d'Hernández, que diu que la llei no és de financiació, sinó de subvenció a l'educació privada. La conclusió és que l'estatut, per tots els debatents, significa un retràs en l'educació i en la llibertat i és, per tant, un document anticonstitucional. Tot a això, Campoi destaca que serà molt difícil que la llei tiri endavant perquè faria falta una majoria absoluta a la Cambra.
Extensió 0h 55m 20s
Arxiu rr19800130DEB017
Origen RÀDIO REUS.
Nom de l'arxiu d'origen Gran Debat 30180
Sèrie 103
Localitz. DEB
Observacions Arxiu de qualitat regular.
Personatges Josep Mª Martí. Josep Lluís Carod. MªTeresa Vallverdú. Joan Manel Ferré. Agustí Baz. Gabriel Ferré. Jesús Hernández. Xavier Sabaté. Francesc Campoi.
Descriptors Estatut. Educació. Projecte. Centres docents no universitaris. Instituts. Constitució. Generalitat de Catalunya.
Llocs Reus.
Organismes Generalitat de Catalunya.