Autor Montalbán, César Luís de
Drets Centre de Lectura de Reus: condicions d'ús restringides.
Transcripció Para el centro de lectura de Reus, cultivar la ciencia es engrandecer el hombre y la patria. El hombre! Conjunto de grandezas y miserias espiritu inmortal dentro de una miserable materia la Patria! Amor de los amores, ser de nuestro ser algo intangible que se siente y no se espera.
César Luis de Montalbán
16-7-1914
Descripció de la signatura César Luis de Montalbán va venir a donar una conferència al Centre de Lectura (Actes CD, 20 juliol 1915)

L'explorador i periodista César Luís de Montalbán, e 16 de juliol de 1915, va venir al Centre a pronunciar una conferència, desenvolupant, segons el Diario de Reus, dos temes: "Civilización de las Indias Americanas y sus relaciones con los pueblos de Europa" i, en segon lloc, "Impresiones de un viaje por la cordillera de los Andes" (Diario de Reus, 16-VII-1915). Si hem de fer cas al mateix diari, es tractava d'un personatge prestigiós per la premsa de Barcelona, de la resta de la Península i d'altres països, tal com mostra el fet que havia donat "conferencias en la "Royal Societé Inglesa", en muchas Universidades latinoamericanas, en la de Oviedo, Sociedad Geográfica Comercial, de Barcelona, y por último, en todos los lugares que ha visitado" (Diario de Reus, 16-VII-1915). De fet, el 15 de desembre de 1915, tornaria al Centre, concretament a la Secció Excursionista, per pronunciar una nova conferència per tal d'exposar el coneixement assolit "de estudiar las civilizaciones prehistóricas de Baleares y compararlas con la región catalana" (Diario de Reus, 15-XII-1915)
Data de la signatura 16-07-1914
Localització del doc. físic Volum I, pàgina 105
Localització del doc. digital SING_1_0075