Congrés Internacional Pere Anguera

Títol Congrés Internacional Pere Anguera
Matèria Congrés Internacional Pere Anguera (2011 : Reus)
Descripció El Congrés Internacional Pere Anguera es va celebrar el dies 13, 14 i 15 d’abril de 2011 al Centre de Lectura i al Campus Catalunya de la URV. Organitzat pel Grup de Recerca Isocac, la URV i el Centre de Lectura amb el patrocini de l’Ajuntament de Reus i la Diputació de Tarragona va esdevenir un veritable homenatge a la figura de l’historiador reusenc mor un any abans. També hi van col•laborar el Centre d’Història Contemporània de Catalunya, la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana i l’Institut Ramon Muntaner. Del disseny gràfic se’n va encarregar Salvador Juanpere.
Sota l’epígraf «Identitats, símbols i mites de la contemporaneïtat a Catalunya i a Espanya» el congrés va congregar importants personalitats catalanes, espanyoles i europees del món de la història contemporània.
La sessió inaugural del dia 13 a la sala d’actes del Centre va anar a càrrec de Magí Sunyer (URV) amb la conferència «Els treballs i els dies de Pere Anguera», un recorregut per la imponent trajectòria de l’historiador amb un repàs als seus treballs de recerca i les seves publicacions.
El dijous 14, també al Centre, dins l’àmbit del matí «Història local: cultura, política i identitat», que presidí Joseba Agirreazkuenaga (Universitat del País Basc) hi van intervenir Conxita Mir Curcó (Universitat de Lleida) amb la ponència «Història i història local: consideracions des d’una experiència viscuda», encarregant-se del relat de les comunicacions presentades en aquest àmbit Josep Fontana Lázaro (Universitat Pompeu Fabra, Barcelona). A la sessió de tarda va tenir lloc la conferència «La simbolització des d’una perspectiva històrica: noves propostes» de Stéphanne Michonneau (École d’Hautes Études Hispaniques et Ibériques, França) i el segon àmbit del congrés «Construcció d’identitats nacionals i mites, símbols i representació». Presidit per Maurizio Ridolfi (Universitat de Tuscia, Itàlia), va comptar amb la ponència de José Álvarez Junco (Universidad Complutense de Madrid) i la relació de comunicacions relatades per Pere Gabriel (Universitat Autònoma de Barcelona).
El congrés es va traslladar el divendres 15 al Campus Catalunya de la URV i va comptar amb la participació d’Eva Serra (Universitat de Barcelona), Pedro Rújula (Universidad de Zaragoza) i Ramon Arnabat (URV) en l’àmbit «Liberalisme i antiliberalisme. El carlisme». Va continuar amb la conferència «Pere Anguera, un pioner de la historiografia del segle XIX a Catalunya» a càrrec d’Anna M. García Rovira (Universitat de Girona) i en el quart i darrer àmbit del congrés «El catalanisme i les relacions Catalunya-Espanya», presidit per Juan Sisinio Pérez Garzón (Universidad de Castilla La Mancha), hi van tenir lloc la ponència «Les relacions Catalunya-espanya i el catalanisme» de Borja de Riquer (Universitat Autònoma de Barcelona) i el relat de comunicacions de Montserrat Duch (URV).
El congrés es va acabar amb la conferència «Marxismo y nacionalismo: una relación difícil» de Xusto Beramendi (Universidad de Santiago de Compostela) i la cloenda de Josep Fontana (UPF).

Amb posterioritat al congrés Editorial Afers en van editar les actes: Homenatge al doctor Pere Anguera (dos volums: Història Local recorreguts pel Liberalisme i el Carlisme i Projectes Nacionals, identitats i relacions Catalunya-Espanya) a cura d’Antoni Gavaldà URV) i Ramon Arnavat (URV) que van ser presentades a la sala d’actes del Centre de Lectura el 27 de novembre de 2012, en un acte que va comptar amb la presentació de Borja de Riquer i la participació de Josep Poblet, president de la Diputació i que havia compartit estudis amb Pere Anguera.

El Congrés Internacional Pere Anguera va comptar amb un Comitè Organitzador format per Ramon Arnabat (URV), Mercè Costafreda, Montserrat Duch (URV), Meritxell Ferré (URV), Xavier Filella, Magí Sunyer (URV) i un Comitè Científic integrat per Josep Fontana, president (UPF), Borja de Riquer (UAB), Pere Gabriel (UAB), Carlos Forcadell (UZ, AHC), Pedro Rújula (UZ, AHC), Xusto Beramendi (USC), Josefa Agirreazkuenaga (UPV-EHU), Juan Sisinio Pérez Garzón (UCLM), Montserrat Duch (URV) secretària, Joan Maria Thomàs (URV), Antoni Gavaldà (URV), Josep Maria Roig Rosich (URV).
Autor Centre de Lectura (Reus, Catalunya)
Data 13-04-2011/15-04-2011
Drets Centre de Lectura de Reus. Condicions d'ús restringides
Mitjà Digital
Tècnica Color
Localització del doc. físic FOT-4429, FOT-4430, FOT-4431, FOT-4432, FOT-4433, FOT-4434
Localització del doc. digital FOT-4429, FOT-4430, FOT-4431, FOT-4432, FOT-4433, FOT-4434